sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Laskiasen pullahurmaa





Hyvää laskiaissunnuntaita!

Sopivan kirpeä pakkasaamu Itä-Suomessa, kuin luotu talviseen urheiluun ja laskiaisen viettoon.
Olympialaiset tulevat aamulla tv:stä ja miesten perinteisen hiihtokisa tempaa mukaansa. Sohvalla kisakatsomo ja kahvikupillinen kuumaa aamukahvia kädessä. Ehkä vaatii kylkeensä herkullisen ruisleivät salaatilla ja juustolla.

Tänään nautitaan liikunnanhuumasta pojan salibandypelin kautta ja sohvalla olympialaisia katsoen. Mukavaa, kun olympia kisamatkalla on oman kaupungin nuoria urheilijoita mukana.

Oma selkä ilmoitti aamulla viiden jälkeen ettei halua enää maata sängyssä ja toi alakertaan joogamatolle. Rankka viikko takana ja keho ilmoittelee siitä.
Pitkän sairastelun jälkeen liikunnan aloitus on aina hitusen takkuista. Keho reagoi ja kipuilee. Mikä on liikaa ja mikä on tarpeeksi.

Tänään olen menossa lihashuoltotunnille avaamaan selkää. Ihastuin tuntiin viime viikoloppuna, kun yin-tunti oli täyteen buukattu enkä sinne mahtunut. Lihaskuoltoa, liikkuvuutta ja venyttelyä. Hiki tuli keppijumpassa ja venyttely osui ja upposi. Tätä lisää ilmoitti mieli ja keho.




Mutta sitten päivän teemaan...
Laskiainen? Muutakin kuin laskiaispullaa, liukumäkeä ja hernerokkaa?
 Kirkollisena juhlana viimeinen ennen pääsiäistä, laskeudutaan paastolle ja muussa merkityksessä ennenvanhainen työnjuhla,  naiset lopettivat villojen,pellavien ja hamppujen kehräämisen langoiksi.

Itse pidän nykyajan ajatuksesta pimeimmän talven hyvästelylle ja kevään odotukselle alulle.

Alla ohjetta laskiaisen herkulle, laskiaspullalle.
Nämä allaolevat pullat on kustomoitu tämän hetken värihimolle , vaaleanpunaiselle. Tippa punaista elintarvikeväriä värjäsi raesokeria vaaleanpunaiseksi. Pullien kaunottaria.



laskiaispullaohje

5 dl               kevyt maitoa tai vettä (kädenlämpöistä)                     
1                    hiiva             
1 tl                 suolaa           
2 dl               sokeria         
1 rkl              kardemummaa                   
150 g             margariinia tai voita          
11-14 dl         vehnäjauhoja
1                    kananmuna   
1                    kananmuna voitelua varten

Ohjeet
 Sekoita kädenlämpöinen maito ja hiiva keskenään, lisää sokeri, suola ja kardemumma, lisää 1/3 jauhoista ja laita sulanut rasva joukkoon, lisää loput jauhot.
Jos pystyt jättämään kohtalaisen löysäksi taikinan, saa kuohkeaa pullaa. Paljon jauhoja tarkoittaa kivi pullia. Itse vähennän aina jauhon määrää ohjeista. Tässä ohjeessa on jo vähennetty jauhon määrää.
 Anna taikinan kohota n. 30 min.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen .
Pyörittele pyöreänmuotoisia pullia ja anna nousta n.15min.
Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria
Pullien paisto-aika riippuu pullan koosta, mutta pikku pullat n. 10-15 min.
Laskiaispullan pullasta tekee kermavaahto ja mansikkahillo.
Leikkaa pullan jäähdyttyä pullasta päällysosa irti ja levitä pullalle mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Voit myös käyttää mantelimassaa ja kermavaahtoa.



Mukavaa laskiaista kaikille. 
Pitkiä liukuja pulkkamäessä, sulavasti lunta halkovia suksia hiihtoon ja lasketteluun.

Mri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja pikku viesti olisi mukavaa.