sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Pyhäinpäivä



Pyhäinpäivän ruuaksi päätin valmistaa täytettyä lihamureketta, timjamiperunaa sekä vihersalaatin. Toisena lisukkeena oli tummaa riisi-qvinosekoitusta. Kastikkeena oli valmispohjainen kolmen pippurin kastike jota fiksasin kermalla ja rosepippureilla.

Täytetty jauhelihamureke

700g naudan jauhelihaa
kermaviili
kananmuna
sipulikeitto
suolaa
pippuria
valkosipulinkynsi murskana
jauhettua maustepippuria

Täytteeksi keitettyjä kananmunia 4kpl

Sekoita kermaviili ja sipulikeittopussi sekä kananmuna. Lisää mausteet. Voit myös maustaa omilla hyväksi havaituilla mausteillasi.Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Anna hetken maustua.

 Keitä kananmunat, kuori ja viipaloi kanamunaleikkurilla.
Öljyä pitkulainen vuoka ja kaada jauhelihamassa siihen. Tee pohjalle massaan paikka kanamunalle. Voit myös täyttää herneillä tai muilla kasviksilla jauhelihamurekkeen. Taputtele mureke pötkyksi.
Paista uunissa n.175-200 astetta kunnes jauheliha on kypsää myös sisältä.



Timjami uuniperunat valmistuvat samalla uunissa.
Pese jauhoiset perunat. Itse käytin Rosamundaa ja viipaloi peruna ohuiksi viipaleiksi ilman, että viipaleet irtoavat toistaan. Perunan on tarkoitus pysyä perunamallisena.

Öljyä vuoka ja laita perunat siihen. Sekoita öljystä tai sulatetusta voista mausteseos mausteiden kanssa jonka laitat perunoiden pintaan. Itse käytin öljyä ja timjamia sekä pippuria ja suolaa.
 Paista perunat uunissa niin kauan, että ovat sisältä pehmenneet.



Vihersalaatti koostui jäävuorisalaatista, tomaatista ja kurkusta. Sekä lisäsin salaattiin tummia viinirypäleitä.

Juomaksi raikasta vettä sekä punaviiniä. Tein pöytään kauniin kattauksen juhlaa juhlistamaan. Valkoiset astiat, Iittalan kastehelmiastioita sekä valkoiset kangasservetit. Kukkia ja kynttilöitä.



 Tein pöytään kauniin kattauksen juhlaa juhlistamaan. Valkoiset lautaset, Iittalan Kastehelmen lasit ja salaattikulho sekä valkoiset kangasservetit. Kukkia ja kynttilöitä.
 Kuvia tehdessäni muistin, että olin varannut kattaukseen servetteihin mustaa samettinauhaa. Ehkä seuraavalla kerralla sitten.




 Suomessa vietettiin eilen Pyhäinpäivä, joka on kristillinen pyhimystenmarttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina. Monessa muussa maassa juhlaa vietetään vainajienmuistopäivänä. (lähde wikibedia).

Tänä vuonna asialla on suurempi merkitys omassa elämässäni. Oma isäni kuoli elokuussa ja neljältä ystävältä on menehtynyt oma vanhempansa. Vuosi on ollut surullinen. Samalla moni meistä on eämänvaiheessa jossa lapset lehahtavat maailmalle. Uuteen elämänvaiheeseen ja surun/ luopumisen kanssa elämiseen vie aikansa totutella. Niin tässäkin vaiheessa on läheisten ja ystävien tuki ollut korvaamattoman arvokasta. 

Suru kuuluu osana ihmisen elämää. Niin se vaan on. Onneksi ne mahtuvat samaan aikaan, limittäin ja lomittain, ihmisen elämään suru ja ilo. Suuresta surustakin huolimatta elämässä on niin paljon hyvää ja kaunista. 






Hyvää sunnuntaita ja viikonalkua kaikille!

Mari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja pikku viesti olisi mukavaa.