lauantai 15. joulukuuta 2018

Mamman karjalanpiirakat





Saatiin äitini meille yhdeksi marraskuun viikonlopuksi kylään ja päädyttiin paistamaan jouluksi karjalanpiirakoita.
Meinasivat kyllä huveta jo lämpimäisinä parempiin suihin. Mutta pelastin joulun piirakat laittamalla osan pakkaseen.

Muistan mummolan lauantait ja isossa tuvassa piirakoiden paiston. Muistan pitkän pöydän jonka päässä oli tilaa myös lapsille osallistua paistamiseen. Isossa leivin uunissa paistettiin herkut. Leivät, pullat, piirakat ja ruuaksi karjalanpaisti.

Pitää meidän Mammalta tarkistaa vielä muistojeni paikkansapitävyys. Mamma muistaa kuitenkin mitä heillä kotona paistettiin ja leivottiin. Minä muistan tunnelman ja keinutuolin jonka sai vauhdissa keikahtamaan ympäri.




 Karjalanpiirakat Marttojen ohjeella:

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
Täytevaihtoehto 2:Perunamuussi
Voiteluun: voita sulatettuna ja maitoa
Valmista ensin täyte:
Täytevaihtoehto 1 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
3. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
4. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.
Täytevaihtoehto 2 valmistaminen:
Keitä perunamuussi
Piirakoiden valmistaminen:1.  Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2.  Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
10. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
Linkistä löytyy myös video karjalanpiirakoiden valmistamisesta.

Kotona leijui ihana karjalanpiirakoiden tuoksu ja hyvämieli vanhojen taitojen elvyttämisestä.
Liian monta vuotta on mnnyt, etten itse ole piirakoita paistanut.

Kiitos Mammalle mukavasta leivontahetkestä.jouluna yhdessä nautitaan näistä herkuista.






Joulukuu kuten jo marraskuukin sujahtavat aivan liian nopeasti ohi. Joulunfiilistely on ihaninta ja siihen toivoisin lisää aikaa. Otetaan joulua vastaan stressittömänä.
Tehdään omanoloista joulua itselle ja läheisille.

Mari





1 kommentti:

  1. My brother suggested I might like this web site. He was
    entirely right. This submit truly made my day. You can not believe just how a lot time
    I had spent for this information! Thanks!

    VastaaPoista

Kiitos käynnistäsi ja pikku viesti olisi mukavaa.