torstai 28. syyskuuta 2017

Kaali-jauhelihapiirakka




Viime viikolla tehdystä kaalipadasta jäi kaalia käyttämättä. Kaalinpala odotti tekijäänsä. Torstai-illan idea, paistampa kaali-jauhelihapiirakkaa iltapalaksi sekä huomiseksi evääksi.

Olin unohtanut miten herkullinen on itse tehty kaalipiirakka ja hitusen kevyempi kermaviilivoitaikina.

kaalipiirakka

1 prk  kermaviiliä
150g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Yhdistä kermaviili ja pehmeä voi. Lisää jauho-leivinjauheseos nopeasti sekoittaen.
Kääri taikina suorakaiteeksi taputeltuna kelmun sisään ja laita jääkaappiin.

Täyte

1  kg kaalia
400g nautajauhelihaa
 0,5 dl riisiä
1  iso sipuli
3  rkl voita
1 lihaliemikuutio
2 - 3 rkl siirappia
2  tl meiramia
½  tl pippurisekoitusta
1tl suolaa

Hienonna kaali ja sipuli ja kuullota voissa tilavassa kattilassa.
 Lisää joukkoon liemikuutio, siirappi ja mausteet. Hauduta, kunnes kaali on pehmeää.
Keitä riisi ja paista ja mausta jauheliha.
Tarkista täytteen maku, lisää mausteita tarvittaessa.

Kauli taikina kahdeksi, n. 35 x 23 cm:n levyksi. Nosta pohjalevy uunipannulle leivinpaperille. Levitä sen päälle jäähtynyt täyte, ei ihan reunoja myöten. 
Voitele reunat munalla. Peitä piirakka kansilevyllä. Ummista haarukalla painelemalla reunat kiinni. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla. Ripota halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä. 
Paista 200 asteessa n. 20 min.













Hyvää tuli <3

Mukavaa viikonlopun odotusta!

Mari



sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Päärynäpiirakkaa




Sunnuntain kunniaksi teki mieli kahville jotain leipoa. Hedelmäkorissa pyöri edellisellä viikolla ostettuja pieniä päärynöitä.

Elovenan sivulta löytyi tämä ohje. Pohja oli rapsakkaa ja tykästyin piirakkaan heti.
Pakkasesta löytyi mini pala vaniljajäätelöä.

Ohjeessa oli käytetty säilykepäärynöitä. Meidän päärynät olivat juuri sopivasti pehmenneitä. Rasvana käytin voita ja sitäkin oli vähemmän kuin ohjeessa. Silti, hyvää tuli :)





Päärynäpiirakka

1 dl juokseva rypsiöljyvalmistetta
100 g leivontamargariinia
1   muna
0,5 dl sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 tlk  säilykepäärynöitä (425 / 240 g)


Muruseos:
0,5 dl juokseva rypsiöljyvalmistetta
50 g  leivontamargariinia
0,5 dl sokeria
1 tl  vanilliinisokeria
1,5 dl  kaurahiutaleita


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita Juoksevan Sunnuntain tai sulatetun margariinin joukkoon muna, sokeri, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joiden joukkoon leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.

Leikkaa valutetut päärynänpuolikkaat paksuhkoiksi viipaleiksi ja asettele ne taikinan päälle.

Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja levitä päärynäviipaleiden päälle. Paista uunin alatasolla 25-30 minuuttia.









Koti on jo hieman pukeutunut syksyn sävyihin. Paksummat matot ja viininpunaista väriä. Verhot ovat vielä kesän ohuet. Hmmmm... jotain uutta mielisin tähän huoneeseen verhoihin.

Suloista, suloista viikonalkua. Arjen ihanuttaa juuri sinulle lukijani.

Mari

Edit. Ohjeesta oli jäänyt osa pois ja lisäsin sen tänään siihen. Onneksi oli linkin takana ohje kokonaisuudessa.

Pearpie



lauantai 23. syyskuuta 2017

Työmatkan hurmaa Helsingissä











Parin päivän työreissu Helsinkiin, pääkaupunkiimme antoi taas paljon.Niin  ammatillisesti ja kuin henkilökohtaisesti kaikesta kauneudesta nauttien.

Koulutuspäivät olivat kauniissa Lapinlahden (entisessä sairaalassa) Lähteellä.

Museoviraston sivu
Linkistä löytyy Lapinlahden historiasta museoviraston sivulta.

Lounas paikkana oli samassa rakennuksessa oleva hävikkiruokaravintola Loop. Loopissa söimme maukasta ,gourmet tasoista kasvisruokaa.

http://www.ravintolaloop.fi/













Yöpymispaikkamme valikoitui meistä riippumattomista firman sopimusasioista ja mikä hotellien helmi meille sattuikaan majoituispaikaksi.

Hotelli Seurahuone Helsinki

Hotelli Seurahuone huokui menneen ajan glamouria, siisti ja remontoitu vanhan ajan tyylisesti. Ihanilla yksityiskohdilla varustettuna.

Hotellin sijainti oli reissullemme mitä parhain. Hotelli sijaitsi suoraan juna-aseman edessä ja Lapinlahteen koulutuspaikkaan n.2km kävelymatka. Matkat kuljimme kävelle joten kaikkea kaunista ennättä matkalla havannoida.

Hietaniemen haustausmaa sekä ortodoksinen hautausmaa olivat kauniit. Niissä olisin halunnut enemmänkin kierrellä ja katsella.















Perjantai-illaksi juna toi matkalaiset kotiin. Hetki menee ennenkuin keho ja mieli asettuu kotiin reissun jälkeen. Kiire ja jatkuva virittyneisyys rauhoittuu.
 Ei tarvitse ennättää, löytää ja kuulla. Saa vaan olla, asettua ja hiljentyä.

Matkan iltaohjelmassa oli tietenkin kaupoilla käyntiä ja hyvässä seurassa hengailua.
Syksyn muodin värit näyttivät kauniille ja itseäni ihastuttaa muodissa olevat mekot.
 Itselle tuliaiseksi valikoitui Mangosta sahraminen keltainen mekko ja kotiin tuliaiseksi Indiskasta marokkolaistyyppiset lasit.

Pahoittelen kuvien laatua, ovat näpätty kännykällä. Huomasin junassa minijärkkärin jääneen kotiin.

Suloista lauantaipäivää!

Mari