sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Oi Hortensia



Syyshortensia

SYYSHORTENSIA
(Hydrangea paniculata Grandiflora)
KORKEUS: 2-3 metriä
KUKINTA-AIKA: elo-syyskuu
KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen
TALVENKESTÄVYYS: I-IV
KUKAN VÄRI: valkoinen
KASVUALUSTA: tuore, runsasmultainen, ravinteikas
ISTUTUSVÄLI: 2-3 metriä
Syyshortensia on uhkea myöhäissyksyllä kukkiva pensas tai rungollinen pikkupuu. Se sopii puutarhaan yksittäiskasviksi tai ryhmäpensaaksi. Syyshortensia ei vaadi säännöllistä leikkausta, mutta keväinen hoitoleikkaus, jossa tukeviin versoihin jätetään 2-3 silmuparia ja heikot versot poistetaan kokonaan, tekee kukinnoista suuria. Jos pensaan annetaan kasvaa vapaasti leikkaamatta, muodostuu kukintoja enemmän mutta ne jäävät kooltaan pieniksi. Kasvi on myrkyllinen.

Teksti lainattu Viherpeukalot.fi-sivustolta



Tämä Terassihortensia oli edellisenä syksynä jäänyt talveksi pihalle.Mutta keväällä alkoi puskea pieniä lehtiä ja kesänlopuksi teki vielä kauniin sinisen kukan.Alunperin kukka on olut vaalean punainen.



 Syyshortensia on ihastuttanut minua jo vuosikausia. Vei kuitenkin vuosia ennenkuin ensimmäinen Hortensia löysi itsensä pihalleni. Muistin aina nämä ihanat pensaat syksyllä, kun naapureiden pihassa näin kauniit vaaleanpunertavat pensaat.

Ensimmäiset istuttamani taimet menivät vääriin paikkoihin eikä syksyn tullen palkinnut minua kauniilla vaaleanpunaisilla kukinnoillaan.
Vieläkään en ymmärrä juurikaan mitään puutarhanhoidosta ja toimin enemmänkin fiilistellen. Kasvi parkani.
Kadehdin järkevyyttä ja osaamista tällä saralla. Mutta vielä ei taida olla aikani uppoutua tähän hommaan kokonaan. Niin paljon muutakin mukavaa tekemistä ettei aika riitä.

Mutta siitä huolimatta rakastan kukkia ja kasveja. Hortensiat ja Syyshortensia on tällä hetkellä ehdoton lemppari, Mårbacka-pelargonioiden ohessa.







Hortensioita on pyrkinyt sisällekkin.
 Pentikiltä on tuo ihana sohvatyynyt päällinen ja myös Hortensianoksakin. 
Toinen tyynyn päällynen on etsinnässä, sillä paikallisesta Pentikissä ei ollut kuin tämä ainokainen. 




Syksy on kyllä melko parhaimmillaan värityksensä kanssa. Etenkin, kun aurinko paistaa ja lehdet puissa ovat niin upean väriset. Punaisia vaahteroita jaksan lenkeilläni ihastella.

Tänään oli aamusta upeat usvat.

Mari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja pikku viesti olisi mukavaa.