perjantai 26. toukokuuta 2017

Hiitolanjoki vol.2






Muutama kuva ja asia vielä Hiitolanjoen reitistä.

Hiitolanjoella oli kaunis ja hyvin hoidettu nuotiopaikka. Siellä kelpasi juoda retkikahvit ja syödä eväät.
 Nuotiopaikalta löytyi myös siisti wc. Kaikki oli hyvin siistinä pidettyjä.
 Iso kiitos tälläisiä paikkoja ylläpitäville ihmisille.

Polun päässä oli lintulava johon piti kiivetä. Myös korkeanpaikan kammoisen.
Kauempana näkyi kaunis peltomaisema. Välissä oli
kaislikkoinen vesialue joka luo hyvät paikat linnuille pesiä rauhassa.
Muutama telkänpoikue näkyikin reitin varrella.

Metsässä oli useassa kohdin isoja valko- sekä sinivuokko lauttoja.






"Hiitolanjoen luonnonmaisema Suomen puolella muodostuu jylhistä havupuuvaltaisista kalliorannoista sekä toisaalta vesirajan rehevästä rantakasvillisuudesta ja lehtipuista. Joen alkupiste on Simpeleen tehdasalueella sijaitseva yli 6 metriä korkea Juvankoski, joka on otettu voimatalouskäyttöön jo 1800-luvun lopulla. Simpeleen tehtaiden alapuolella jokeen laskee koskiltaan kunnostettu ja purotaimenistaan tunnettu kaunis Silamusjoki. Uudensillankoski solisee vapaana aivan jokien yhtymäkohdan alapuolella. Ritakosken voimalaitoksen kohdalla voi toisinaan juoksutusten vaihdellessa nähdä, kuinka entinen Ala-Ritakoski syntyy uudelleen. Pudottuaan 8 metriä Lahnasenkoskelta alaspäin joki kaartelee kumpuilevien rantapeltojen ja niittyjen tuntumassa 'maltona' eli hitaasti virtaillen. Kangaskosken törmillä vallitsevana maalajina on savi. Kosken vanha uoma kuohuu ajoittain ja houkuttelee kaloja voimalaitoksen alapuolelle.  "

Teksti Hiitolanjoen sivustolta.



















Jokivarren luonto paljastaa monimuotoisuutensa eri vuodenaikoina. Majava, saukko, kettu ja näätä viihtyvät joella ja talvella nisäkkäiden jälkien kirjo on runsas. Hiitolanjoki on myös merkittävä linnuston varhaiskeväinen tukikohta. Koskikara sukeltelee sulapaikoissa, rantasipi viilettää lämpimän aikaan vesirajassa ja hyvällä onnella saattaa nähdä harmaahaikarankin lehahtavan ylitseen. Hiitolanjoen floora käsittää vesirajan vihvilävaltaisen rehevän vesikasviston, rannan tuntumassa kasvaa myös esimerkiksi sini- ja valkovuokkoja, kulleroa, kurjenmiekkaa ja kevätlinnunsilmää. Joessa esiintyy kuusi EU:n direktiivin mukaisesti Suomessa erityissuojelua tarvitsevaa kalalajia: lohi (makeassa vedessä), toutain, kivisimppu, nahkiainen, pikkunahkiainen ja rantaneula eli -nuoliainen. Erilaisia korentoja tavataan niin ikään runsaasti.
Hiitolanjoessa on nuoliaisiin lukeutuvan rantaneulan eli rantanuoliaisen (Cobitis Taenia) ainoa tunnettu makeanveden esiintymä Suomessa.  "


Teksti hiitolanjoen sivustolta lainattu.


http://www.hiitolanjoki.fi/





Jokos alkoi tehdä mieli metsään ja retkeilemään?
Kahvit termariin ja eväät reppuun... läheltä lähtee varmasti mukavia polkuja sinua kuljettamaan.

Mukavaa viikonloppua!

Mari

river Hiitolanjoki

River Hiitolanjoki



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja pikku viesti olisi mukavaa.