torstai 25. toukokuuta 2017

Hiitolanjoki vol.1



Suomi on täynnä kauniita lähiseudulla olevia luontopolkuja-ja reitteijä. Lyhyitä ja pitkiä.
Itse nautin suunnattomasti oman lähiseudun mahdollisuudesta retkeillä.
Myös arjen hektisessä vauhdissa pääsee rentoutumaan ja nauttimaan luonnosta. Muutaman tunnin rauhallinen lenkki, luontoa katsellen ja kuunnellen tuo voimaa ja tyyneyttä arkeen.





Viikko sitten sunnuntaina kävimme Aviomiehen kanssa kävelemässä kameroiden kera kauniin Hiitolanjoen reitin. Reitti on lyhyt ja lapsiperheillekkin oikein sopiva. Reitti kulkee Hiitolanjoen vierustaa ja vanhat voimalanrakenteet ovat osa sitä. Reitti sijaistsee Rautjärvellä, Simpeleellä ja on 6 tien varrella. Löytyy helposti.








"Hiitolanjoki – paikallisesti myös Kokkolanjoki – on 53 km pitkä joki, josta 8 km virtaa Suomen puolella Etelä-Karjalan Rautjärvellä ja 45 km Venäjällä Karjalan Tasavallan Hiitolassa. Joki saa vetensä Simpelejärvestä ja Silamusjoen yläpuolisista järvistä ja laskee ne Laatokkaan. Joessa on 12 koskea. Vesistöalueen laajuus on 1415 km² ja se jaetaan seitsemään pienempää valuma-alueeseen. 

Hiitolanjoki on ollut muinainen vesireitti, kalan antaja, kuljetus- ja uittoväylä sekä myllyjen, sahojen ja viimeksi vesivoimaloiden voimanlähde. Sen Suomen puoleiset kosket - Juvankoski, Ritakoski, Lahnasenkoski ja Kangaskoski - ovat valjastettuja sähköntuotantoon, mutta Hiitolanjoki on edelleen myös Laatokan luonnonvaraisen lohen tärkein nousujoki. Tärkeänä tavoitteena onkin palauttaa jalokala myös Suomen puolelle entiselle reitilleen ja kutukoskilleen. 

Jokiympäristö on antoisa ja monipuolinen tutustumiskohde niin kalastajalle, retkeilijälle kuin kulttuurihistoriasta ja teollisuusperinteestä kiinnostuneellekin. Matkailun ja virkistyskäytön mahdollisuuksia Hiitolanjoella on parannettu ja kehitetään edelleen.

Hiitolanjoki on ainutlaatuinen rajajoki, jonka ominaislaatu muodostuu luonnon ja ihmisen näkyvästä vuorovaikutuksesta. Tervetuloa tutustumaan aiheeseen näillä sivuilla ja tietenkin myös paikan päällä! "

Teksti on lainattu Hiitolanjoen -yhdistyksen sivulta.



http://www.hiitolanjoki.fi/













Kuvat kertovat paikan viehättävyydestä. Teen vielä toisen päivityksen aiheesta.


Mukavaa helatorstaita kaikille.
 Tänäänkin on mahdollisuus uusia polkuja kulkemaan ja luontoa ihailemaan.
 Sääkin näyttää vielä hyvälle.

With love

Mari

River Hiitolanjoki, from the headwaters to lake Ladoga.

"The river with its surrounding area is a rewarding and richly promising destination, whether your interests lie in fishing, hiking, cultural history or industrial heritage. Travel and recreational facilities on River Hiitolanjoki have been greatly enhanced and will be further improved."

River Hiitolanjoki (in english)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja pikku viesti olisi mukavaa.